logo
γυναίκα-κλαίει

Tι Κάνω Σε περίπτωση που Κάποιος Πεθάνει

Αρκετές ενέργειες πρέπει να γίνουν μετά το θάνατο κάποιου που κάποιες από αυτές αφορούν την οργάνωση της κηδείας, το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών, τη μετακίνηση των κατοικίδιων ζώων και την εξόφληση τυχόν υφιστάμενων χρεών. Μπορεί να εκπλαγείτε από τον όγκο των εγγράφων που πρέπει να ολοκληρωθούν. Ακόμα και αν είστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση αυτών των ιδιωτικών θεμάτων και έχετε χάσει πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο πρόκειται για μια πολύπλοκη και δυσκίνητη διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο ή και περισσότερο για να ολοκληρωθεί εντελώς.

Σε αυτό το κείμενο, θα συζητήσουμε τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος πεθάνει ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο που επέρχεται ο θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χειρισμού της σορού, των ρυθμίσεων για την κηδεία ή το μνημόσυνο, και της ενημέρωσης των αγαπημένων προσώπων και των οργανισμών κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης στιγμής.

Τι Πρέπει να Κάνετε εάν Υπάρξει Αιφνίδιος ή Φυσικός Θάνατος στο Σπίτι

Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο πέθανε στο σπίτι ή αν πέθανε ξαφνικά και απροσδόκητα, πρέπει να καλέσετε τον οικογενειακό γιατρό ή όποιον ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των ιατρικών αρχείων του αγαπημένου σας προσώπου όσο αυτό βρισκόταν σε θεραπεία. Επομένως, η ενημέρωση του γιατρού είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με την περίπτωση επιπρόσθετες ενέργειες απαιτούνται που θα περιγραφούν παρακάτω.

Αιφνίδιος ή Άγνωστα Αίτια

Εάν ο θάνατος είναι απροσδόκητος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε το 100 και το 166 να ζητήσετε βοήθεια. Όταν φτάσει το πλήρωμα του ασθενοφόρου, είτε επιχειρεί καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είτε κηρύσσει τον ασθενή νεκρό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα ενημερωθεί επίσης η αστυνομία και θα προβεί σε διευθετήσεις για τη μεταφορά του σώματος στο γραφείο του ιατροδικαστή για τη διενέργεια νεκροψίας προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου. Μόλις αυτή ολοκληρωθεί, ο υπεύθυνος κηδειών μπορεί να κάνει σχέδια για τη μεταφορά του πτώματος σε γραφείο τελετών.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν πρέπει να αγγίζετε ή να μετακινείτε τη σορό, εκτός αν είναι απαραίτητο για την ασφάλεια ενός ατόμου ή άλλων. Πολλές φορές είναι προτιμότερo να πιέσετε να γίνει νεκροτομή ώστε να έχετε ερίσματα σε πιθανή δικαστική διαμάχη. Αυτό απαιτείται συνήθως σε περίπτωση που εμπλέκονται ασφαλιστικές εταιρίες ή έχει υπάρξει απώλεια περιουσίας τρίτων κάτι κοινό σε ατυχήματα. Εάν έχετε απορίες καλέστε μας ώστε να μην κάνετε λάθη και θα να σας καθοδηγήσουμε με ψυχραιμία στις σωστές κινήσεις.

Φυσικά Αίτια

Ένας αναμενόμενος θάνατος απαιτεί την έκδοση από τον γιατρό μιας δήλωσης για την αιτία του θανάτου και ενός πιστοποιητικού θανάτου που θα σημειώνει το ίδιο. Για να βγεί το πιστοποιητικό απαιτείται η αστυνομική ταυτότητα του εκλιπόντως. Στο επόμενο βήμα, θα πρέπει να ασχοληθείτε με την καταχώριση του θανάτου και να φροντίσετε για τα καθήκοντα που σας έχουν ανατεθεί από τον θανόντα και τον γιατρό. Όταν αναμένεται θάνατος, το μόνο που απαιτείται στη συνέχεια είναι να κανονίσετε με τους υπεύθυνους κηδειών τα διαδικαστικά της τελετής. Είμαστε στην διαθεσή σας για την επίλυση και πραγματοποίηση των κατάλληλων ενεργειών για την πραγματοποίηση της κηδείας στο παραπάνω τηλέφωνο.

Περίπτωση Θανάτου σε Νοσοκομεία, Κλινικές, Οίκους Ευγηρείας

Το προσωπικό του νοσοκομείου ή άλλου ιδρύματος θα δείξει κατανόηση και θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τυχόν ανησυχίες ή απορίες σας, είτε ο θάνατος του αποθανόντος οφείλεται σε χρόνια πάθηση είτε σε απρογραμμάτιστο γεγονός. Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις με το γραφείο τελετών της επιλογής σας, το κέντρο υγείας θα φροντίζει τον εκλιπόντα. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει αν χρειάζεται να εμπλακεί ο ιατροδικαστής στο θάνατο.
Θα χρειαστεί να αναθέσετε σε ένα γραφείο τελετών να ολοκληρώσει το νομικό έγγραφο του πιστοποιητικού θανάτου και να απομακρύνει τη σορό από το κέντρο περίθαλψης. Σαν δικαιολογητικά για αυτές τις διαδικασίες δεν υπάρχουν εκτός από την αστυνομική ταυτότητα. Παρόμοιες διαδικασίες τηρούνται σε περίπτωση που απεβιώσει κάποιος σε οίκο ευγηρείας, και κλινικές.

Απομάκρυνση της Σορού

Σύμφωνα με τους νομικούς κανονισμούς, η πλειονότητα των κέντρων υποστηριζόμενης διαβίωσης, όπως τα γηροκομεία ή τα κέντρα αποκατάστασης, είναι υποχρεωμένα να απομακρύνουν αμέσως το σώμα του θανόντος από την ιδιοκτησία τους. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να προσλάβετε ένα γραφείο κηδειών το συντομότερο δυνατό.

Λήψη Νόμιμης Δήλωσης Θανάτου

Το πιστοποιητικό θανάτου είναι μια σημαντική απαίτηση που πληροί πολλά νομικά πρότυπα. Μια χήρα ή ένας χήρος μπορεί επιπλέον να κληθεί να παρουσιάσει ένα πιστοποιητικό θανάτου ως απόδειξη ότι ο πρώην σύντροφός τους πέθανε πριν ξαναπαντρευτεί. Ένας επαγγελματίας ιατρός, όπως γιατρός, νοσηλευτής ή εργαζόμενος σε ξενώνα, θα πρέπει συνήθως να εκδώσει επίσημη νομική δήλωση θανάτου το συντομότερο δυνατό. Το άτομο αυτό θα ολοκληρώσει επίσης την απαιτούμενη γραφειοκρατία που πιστοποιεί την ημερομηνία, τον τόπο και τον τρόπο θανάτου.
Αυτή η τεκμηρίωση είναι απαραίτητη για πολλές εργασίες, όπως η διαχείριση οικονομικών και κτηματομεσιτικών θεμάτων και η επεξεργασία αιτήσεων ασφάλισης ζωής.

Μετέπειτα Βήματα Από την Απόκτηση του Πιστοποιητικού Θανάτου

Διαδικασίες Κηδείας

Θα πρέπει να κανονίσετε τη μεταφορά της σορού και μπορείτε να το κάνετε αυτό επικοινωνώντας με ένα γραφείο τελετών.

Διαχείριση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Πρέπει να κλείσετε τον λογαριασμό εάν ο αποθανών αποκόμιζε παροχές από την κοινωνική ασφάλιση. Ενδιάμεσα μπορεί να γίνει η έκδωση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου. Απαραίτητα για την έκδωση είναι η αστυνομική ταυτότητα, το πιστοποιητικό θανάτου καθώς και στοιχεία του εκλιπόντως όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, και διεύθυνση κατοικίας. Έχοντας στα χέρια την ληξιαρχική πράξη μπορείτε να εκτελέσετε τις υπόλοιπες ενέργειες σε ΔΟΥ, σε ασφαλιστικούς φορείς και λοιπές υπηρεσίες.

Οικονομικοί Οργανισμοί και Τράπεζες

Το κλείσιμο ή η τροποποίηση των λογαριασμών μπορεί να γίνει εύκολα με έγγραφα που θα σας ζητήσει η τράπεζα. Το πιστοποιητικό θανάτου είναι ανάμεσα στα απαραίτητα έγγραφα για να προχωρήσετε.

Φορείς Ασφάλισης Ζωής και Άλλες Ενέργειες

Θα χρειαστείτε τα στοιχεία του συμβολαίου και ένα πιστοποιητικό θανάτου για να υποβάλετε αιτήσεις στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του συμβολαίου.
Αφού συντάξετε έναν κατάλογο όλων των εξόδων, ενδέχεται να χρειαστεί να τακτοποιήσετε μια κληρονομιά, η οποία απαιτεί νομική πιστοποίηση του θανάτου. Πρέπει να γίνουν διάφορες ενέργειες, όπως η έναρξη των διατυπώσεων της διαθήκης στα κοντινά πολιτικά δικαστήρια, η συλλογή όλων των περιουσιακών στοιχείων, η παρακολούθηση όλων των δαπανών και η διακοπή άσκοπων υπηρεσιών.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *