logo

Σχέση Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής μουσικής με την Ελληνική

Η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική είναι η επίσημη μουσική της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας εδώ και αιώνες. Ονομάζεται “βυζαντινή” επειδή προέρχεται από τη βυζαντινή περίοδο και περιλαμβάνει τη θρησκευτική μουσική της βυζαντινής εποχής, καθώς και εκείνη της περιόδου μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Η ουσία της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής χαρακτηρίζεται από την απλότητα, τη σεμνότητα, την ιερότητα και τη μυστικιστική ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο ήχος της.

Όσον αφορά την εξωτερική της μορφή, η βυζαντινή μουσική είναι φωνητική, μονοφωνική και συνοδεύεται από το λεγόμενο ισοκράτημα. Ο ισόκραμβος είναι ένας τύπος αρμονίας που βασίζεται στη βάση των τεσσάρων χορδών της μουσικής κλίμακας του ύμνου ή στη βάση άλλων ήχων, όταν αυτοί συμμετέχουν στη μελωδία, και διατηρείται από τη φωνητική παράδοση. Η δομή των ύμνων της βασίζεται σε ρυθμικά μοτίβα, τα οποία είναι συνήθως σε ρυθμούς τεσσάρων νοτών. Ο ρυθμός της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής είναι ποικίλος, αλλά διαφέρει από τον ρυθμό της κοσμικής μουσικής και πληροί όλες τις απαιτήσεις της λειτουργικής μουσικής.

Ο σκοπός της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής είναι λατρευτικός και πνευματικός και συμβάλλει στην εξύψωση και την τελείωση του ανθρώπου. Βασίζεται σε μουσικές κλίμακες με ποικιλία μουσικών διαστημάτων, οι οποίες διαφέρουν από τις κλίμακες του ευρωπαϊκού μουσικού συστήματος. Οι κλίμακες αυτές χωρίζονται σε οκτώ βασικούς ήχους και τους πλάγιους, δηλαδή τον πλάγιο του Α, τον πλάγιο του Β, τον βαρύτονο και τον πλάγιο του Ρε.

Οι κλίμακες της βυζαντινής μουσικής αποτελούνται από φωνήματα ή νότες, καθένα από τα οποία έχει το δικό του μονοσύλλαβο όνομα που σχηματίζεται από τα επτά πρώτα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, στα οποία προστίθεται αντίστοιχα ένα σύμφωνο ή φωνήεν. Οι κλίμακες βασίζονται στα τρία γένη της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, δηλαδή τη διατονική, τη χρωματική και την ερμαφρόδιτη. Το διατονικό γένος περιλαμβάνει την πρώτη, την τέταρτη και τις πλευρές τους, την πλευρά της πρώτης και την πλευρά της τέταρτης. Το χρωματικό γένος περιλαμβάνει τη δεύτερη και την πλάγια πλευρά της, δηλαδή την πλάγια πλευρά της δεύτερης. Το ερμαφρόδιτο γένος περιλαμβάνει τον τρίτο ήχο και τον πλάγιο του τρίτου, δηλαδή τον βαρόνο του αρμονίου.

Από την άλλη πλευρά, η δημοτική μουσική έχει τις ρίζες της σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και είναι ποικίλης φύσης. Αντικατοπτρίζει την πολιτιστική, κοινωνική και ιστορική ποικιλομορφία της Ελλάδας και περιλαμβάνει μια ποικιλία μουσικών στυλ και ειδών, όπως το ρεμπέτικο, το λαϊκό, το έντεχνο και τα δημοτικά. Το ρεμπέτικο, για παράδειγμα, εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ως η μουσική των φτωχών της πόλης και χαρακτηρίζεται από τους αισθαντικούς στίχους, και τη χρήση παραδοσιακών ελληνικών οργάνων.

Το λαϊκό, από την άλλη πλευρά, είναι η πιο δημοφιλής μορφή ελληνικής μουσικής και χαρακτηρίζεται από τη χρήση ηλεκτρονικών οργάνων, δυτικών αρμονιών και ρομαντικών θεμάτων. Το έντεχνοείναι ένα είδος μουσικής που εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960 και χαρακτηρίζεται από τη συγχώνευση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, της κλασικής μουσικής και της παγκόσμιας μουσικής. Τα δημοτικά είναι ένας άλλος τύπος ελληνικής μουσικής που έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή μουσική των χωριών και χαρακτηρίζεται από τη χρήση παραδοσιακών οργάνων, όπως το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *